Champagne

En dryck som andas lyx och flärd är champagne. Drycken förekommer ofta vid festliga tillfällen såsom nyårsfirande och bröllop. Drycken är även perfekt som välkomstdrink och kan väl blandas till cocktail med passande tillbehör. Champagne är även en romantisk dryck och vad passar bättre att skåla i på en första dejt än just denna dryck. Letar du efter någon att bjuda på en dejt finns det idag flera dejtingsidor där du kan pröva lyckan.

Fakta om Champagne
Champagne är en populär dryck som säljs i många länder världen runt. Men alla vet kanske inte att det bara är vin som är producerat i området Champagne i östra Frankrike som får lov att kallas Champagne. Dessutom ska champagnen vara framställd enligt en viss metod för att vara äkta. Det är många som använder ordet Champagne för att benämna andra mousserande viner från andra områden i världen, men det får man alltså inte göra egentligen. Området Champagne är känt för sin vinproduktion ända sedan före Jesu födelse. Det har också varit en känd krigsskådeplats genom tiderna. Den sammanlagda produktionen av viner från detta distrikt är 1,8 miljoner hektoliter per år, vilket innebär 250 000 000 stycken flaskor. Champagnedistriktet ligger faktiskt nära den nordligaste gränsen för vinodling – medeltemperaturen i området är faktiskt bara 10,5 grader. På vintern händer det faktiskt att vinodlarna måste tända eldar i vingårdarna för att skydda de känsliga vinrankorna från frosten.

Framställning av Champagne
Champagne görs av mousserande vitt vin eller rosévin. Vid framställningen används tre sorters druvor, Chardonnay (grön druva), Pinot Noir (blå druva) samt Pinot Meunier (blå druva). Antingen används en av dessa sorter eller så använder man en blandning av två eller alla tre druvor vid framställningen. Champagne framställs via en speciell metod, Méthode Champenoise. Först framställer man ett vanligt basvin. Därefter buteljerar man detta vin, tillsammans med en jästillsats, så att vinet jäser en andra gång. Det är under denna process som bubblorna skapas. Flaskorna jäser oftast 18 månader eller längre. När flaskan har jäst klart så görs den klar för försäljning genom att den sista jästfällningen tas bort. Detta görs genom att flaskan får vibrera upp och ned under en kortare tid. När jästfällningen har trillat ner i flaskans hals så kyls flaskan hastigt. Då kommer jästfällningen att frysa och det är då lätt att ta bort den – trycket i flaskan gör nämligen att den frusna jästfällningen skjuts ut. Nu är champagnen klar, men en sak återstår dock. Alla champagnesorter är lika torra vid denna tidpunkt och för att göra flaskorna sötare så tillsätts en mindre mängd söt vätska, dosage. Champagne kan nämligen variera från att vara helt torra till riktigt söta viner. Sockerhalten anges dock på flaskan så man vet hur den smakar.

Några kända producenter av Champagne är Taittinger, Veuve Clicquot, Bollinger och Pommery. Den mest kända producenten är dock förmodligen Moët & Chandon med sin prestigechampagne Dom Perignon.