Ölnationen Tyskland

Tyskland är ett land som starkt förknippas med just öl. Någonting som verkligen förtydligar det hela är den traditionella ölfestivalen som varje år hålls i landet. Oktoberfest hålls i slutet utav september och början utav oktober och har så gjort sedan 1810. Den ursprungliga och än idag största festivalen hålls i München, men arrangeras även i flera andra städer. Här dricker man ett specialbryggt festival-öl som enbart får tillverkas i ursprungsstaden. Ölet kallas för Maß och är ett mycket smakrikt öl.

Festivalerna hålls i stora öltält som rymmer tusentals besökare som tillsammans vill njuta utav god dryck och trevlig underhållning. Traditionellt sätt så finns det en speciell klädsel att bära under festligheterna och än idag är det många som följer detta. Männen har då på sig Lederhosen, vilket innebär korta läderbyxor, samtidigt som kvinnorna bär en typ utav folkdräkt vid namn Dirndl.

Det är inte abra för festivalerna som öl starkt förknippas med Tyskland. Det är även många svenskar som reser hit för att köpa med sig drycken hem, då priserna i många fall är betydligt lägre än i Sverige. Nära den danska gränsen finns det en mängd så kallade border-shoppar som säljer alkohol och annat till mycket låga priser, dit folk enbart reser för att just handla.

Även sport är någonting som är väldigt stort i Tyskland. I fotboll har landet ett utav de bästa landslagen med en mängd olika medaljer på såväl herr- som damsidan. Även klubblagen har flera gånger lyckats bra i olika internationella sammanhang och Bundesliga, som är lagets högsta liga, anses vara en utav de bästa ligorna i världen.

Landet har även stått värd för flera stora mästerskap under åren. Exempel på detta är fotbolls VM 2006 och hockey VM 2017, om man arrangerade ihop med Frankrike. Om ett par år så kommer man tillsammans med Danmark stå värd för Handbolls VM 2019. Matcher kommer då att spelas i Berlin, Köln, München och Hamburg samt två danska städer. I handboll har Tysklands herrlandslag tagit hem 3 VM-guld, 1 OS-guld och 2 EM-guld under åren. För damernas del har det hittills blivit en guldmedalj i världsmästerskapet.