Vin

Vin är något som är ett ständigt samtalsämne på sociala event. Vissa är väldigt insatta i vinkulturen och kan en hel del medan andra nöjer sig med att vinet smakar bra. Vinprovningar har blivit mer och mer populära med åren. Det är ett utmärkt sätt att lära sig känna skillnaden på viner.

För att få fram en flaska går det åt ungefär ett kilo med druvor. Då vin dricks överallt i världen står vindruvor för hela 45 procent av de frukter som odlas över hela världen. För att kunna täcka upp allt vindrickande som sker används 85% av de druvor som odlas till att producera vin. Endast i Sverige producerades 17 859 liter vin år 2009 och de flesta vinodlare har sina odlingar i Gotland, Öland och Skåne. Om man räknar hur mycket EU producerar per år så uppgår det till 60% av all vinproduktion i världen.

Det finns tre stycken länder som står för 80% av vinproduktionen och de är Italien, Frankrike och Spanien. Något som kan vara kul att veta är att ett glas rött vin innehåller 100 kalorier och det gör även de flesta vita viner också. Det kan dock variera lite mer bland de vita vinerna beroende på vilken alkoholhalt vinet har.