Whiskey

Whiskey är en spritdryck som är gjord på spannmål. Ordet Whiskey betyder ”livets vatten” på det skotska språket. Drycken tillverkas i flera regioner runt om i världen, men mest känd är skotsk och irländsk whiskey. Någonting annat som Skottland är känt för är sporten rugby som allt fler svenskar fått ett genuint intresse för.

Whiskey från hela världen
I Skottland finns det tre olika former av whiskey: grainwhisky, maltwhisky och blanded whisky. Grainwhisky tillverkas av omältade spannmål, framförallt av majs, medan maltwhisky görs på malt av korn. Blended whisky är en blandning av de båda andra sorterna. Den irländska whiskeyn är mildare än de skotska sorterna, dels för att man sällan använder torv till mältningen och dels eftersom man destillerar tre gånger istället för två, som man annars gör i Skottland. Efter destilleringen är whiskeyn färglös och den förvaras i rostfria fat tills den hälls upp på ekfat. För att få kallas whisky så måste den lagras i minst tre år i ektunnorna, men oftast lagras drycken betydligt längre än så. En stor del av smaken kommer först vid lagringen i tunnorna. Även i USA och Kanada tillverkas whiskey. I USA används ofta majs och en välkänd sort är bourbon, som tillverkas av minst 51 procent majs. Kanadensisk whiskey är populärt här i Sverige. Där används omältad säd och det är främst två sorters whiskey som framställs i Kanada: Ryewhiskey (tillverkas av minst 51 procent råg) samt Wheatwhiskey (som tillverkas av minst 51 procent vete). Ett av de mest kända märkena av kanadensisk whiskey är Lord Calvert som länge var den mest sålda whiskeysorten på Systembolaget. Under en lång period så sålde den faktiskt dubbelt så mycket som tvåan på listan, Bell´s som är en skotsk blended whisky. Även Sverige har numera börjat tillverka whiskey. I Gävle finns det första whiskeydestilleriet här i Sverige. Det heter Mackmyra Svensk Whiskey och företaget startade 1999. Den första whiskeyn de tog fram, Mackmyra Preludium 01 sålde slut direkt på systembolaget, och så har även deras efterföljande produktioner gjort. De har fått flera medaljer och utmärkelser för sin whiskey, så snart kanske Sverige också blir ett välkänt whiskeyland.

Användningen av whiskey
Men dricker ofta whiskey som den är. Framförallt gäller det maltwhiskey, eftersom den är så smakrik. Man kan också späda den med lite vatten. Att dricka Whiskey on the rocks är populärt i USA. Då kyler man den med några isbitar i glaset. Detta är främst vanligt med blended whiskey. Man kan också använda whiskey som en drinkingrediens och även i matlagning, som smaksättning i såser, marinader och liknande. Whiskey finns i alla prisklasser. Den dyraste whiskeyn heter Glenfiddich Rare Collection 40 years. Den säljs på Systembolaget och kostar 15 000 kronor för 70 centiliter. Maltwhiskey är oftast upp till dubbelt så dyr som blended whiskey.

Whiskeyprovning
På senare år har whiskeyprovning blivit allt vanligare. Där träffas ett gäng whiskeyintresserade, under ledning av en kunnig person, och så får man lära sig frakta om whiskey, historik och ursprung. Dessutom får man testa ett antal olika whiskeysorter. Det kan vara ett roligt sätt att dels lära sig mer om den komplexa drycken och dels att få prova olika sorters whiskey som man kanske inte brukar dricka i vanliga fall.